lauantai 19. kesäkuuta 2010

The war is on




I dag började kampen mot sliden, jätte- och parksådana. Tre bestånd utanför gården skall täckas med duk som förhindrar tillväxt, med mylla och till sist besås med gräsfrö. Vi försåg oss med 20 meter duk och 490 liter mylla när vi drog iväg till Strömfors. Det vansinniga var att myllan endast räckte till att täcka de två mindre bestånden. Det största är ännu fritt och måste köpa mer mylla imorgon.Trots att jag bestämt mig för att använda så ekologiska metoder som möjligt måste jag spraya dem med Roundup innan de täcktes. Är inte ens säker på att det skall räcka.

Hittade de här orden på Sykes infosida där de varnar för växten, ganska skrämmande läsning måste jag säga. "De främmande arterna är den näststörsta orsaken till minskningen av den biologiska mångfalden - den värsta är förstörningen av livsmiljöerna. Främmande arter, som aggressivt erövrar livsrum för sig, kan orsaka betydande skada för miljön, ekonomin och människors hälsa.
Farliga främmande arter är bl.a. slideväxterna parkslide (Fallopia japonica), jätteslide (Fallopia sachalinensis) samt korsningen av dessa två, hybridslide (Fallopia x bohemica). Dessa arter härstammar från Östasien men de förekommer på olika håll i världen i trädgårdar som prydnadsväxter. De är populära som trädgårdsperenner eftersom de klarar sig bra, växer snabbt och sprider sig lätt. Samma egenskaper gör dock dem också till mycket svårutrotade och skadliga ogräs. Parkslide finns med på listan över de hundra värsta invasiva arterna i världen, tillsammans med bl.a. råttan och den algsvamp som orsakar kräftpesten
."

Har egentligen inte någon aning om övertäckningen kommer att hjälpa men det känns i varje fall som om man försökt göra någonting och inte bara hjälplöst står och ser dem växa vid sidan om. Så håller tummarna.
De tre bilderna visar ett område som är färdigtäckt och har såtts med gräsfrö, ett område som täcks med väven samt ett fult tomt område på vilket bara park - eller jätteslide växer.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti