perjantai 25. kesäkuuta 2010

Gässgästerna på bild


Teknikens underverk har lett till att de vitkindade gässen nu också syns i bloggen, wow, :o)
Tydligen är den lilla klippan ett välbesökt ställe för gässen för när Krisu o hundarna (de vaknade 5.30) gick sin morgonpromenad var gässen där. Krisu berättade att de länge och väl betraktade fåglarna innan Trixie inte kunde hålla sig och gick aningen närmare. Antar att gässen visade samma förtytelse som i går när det hände. Iväg stack de i varje fall.
Det är underligt hur naturen ändrar och mycket beror på att vattnen häromkring blir smutsigare/eller renare - vad vet jag egentligen.
När jag var liten var de enda sjöfåglarna skrakhonorna som visade upp sina fina kullar som decimerades i antal ju längre sommaren framskred. För cirka femton år sedan kom svanparet - de lär vara ett tecken på att vattnet blir smutsigare - och nu de vitkindade gässen. I fjol såg Nenne en havsörn från stranden och eftersom en skärgårdsexpert stod bredvid honom och bekräftade det hela så tror jag på det. Spännande!
Det är än så länge en lugn dag men midsommaren har väl bara börjat. Minns min barndom när det festades på berget och man därifrån kunde höra vuxna vråla och skrika i fyllan och villan. Inte alltför trevligt att höra när man är liten. Det har ju skett en generationsväxling i sommarstugorna och vanorna har blivit vettigare så slipper skränandet under midsommaren. Tack och lov för det!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti