maanantai 7. kesäkuuta 2010

Första fönstret påbörjat


Torpet ägdes tidigare av en äldre man/gammal gubbe som bodde i Sverige och endast på sommaren kom till Strömfors för att arbeta på huset. Under året brukade han samla på en massa material som han sedan tog med sig och använde för att reparera och förändra huset i äkta eko-bygganda. Pga det är fönstren inte alla lika varandra och kräver en ordentlig makeover innan de bildar en harmonisk enhet.
Eftersom de annars är i gott skick och har värmeglas kommer vi att behålla dem och endast bättra på deras utseende med små medel. Har börjat med det fulaste fönstret som bara bestod av två tomma rutor som stirrade ut mot gården. Nu har det alltså fått små rutor upptill.
Det jag gjort är att limmat med genomskinligt silikon lister på fönstret som hoppeligen kommer att ge litet själ åt det. Samma fönster kommer också att få en ljusblå fönsterlåda i trä.
De andra fönstren kommer att få samma kors som det lilla fönstret till farstun har men eftersom det här var så lågt så fick det räcka med de små rutorna upptill. Tycker att de ändå ser bra ut tillsammans.Dekorationslisterna över fönstret kommer också att bli litet finare men en sak i gången. På insidan är fönstersmygen mörkbetsad. Den skall bli skinande vit och kommer att bli en trevlig förvaringsplats för fina saker.
Listerna målade jag färdigt hemma i Borgå så det är bara att såga och limma upp dem. Märkte till min fasa att silikon inte alls torkar så snabbt jag trodde så det första steget blev att fästa listerna med målartejp på fönstret. Ett bra tips så att de inte börjar rinna ned och förstöra hela fönstret med fula silikonränder. I vanliga fall kan man ju ta ut hela fönstret men gubben vår har noggrant skruvat fast dem så görs det hela on location.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti