keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Jätteslide eller parkslide


Hittade i Wikipedia följande beskrivning av jättesliden "Jätteslide är en mycket storväxt, flerårig ört som har underjordiska utlöpare och bildar stora bestånd. Stjälken är grov, nästan bambulik, upprätt och kan bli mer än tre meter hög. Bladen är två till tre decimeter långa, bladskivan är spetsigt äggrund men saknar utdragen spets, och bladbasen är urnupen. Jätteslide blommar i september-oktober, med grön- eller gulaktiga blommor som sitter i greniga klasar i bladvecken. Jätteslide liknar en mycket stor och kraftig parkslide (F. japonica), men den senare har vita eller rödaktiga blommor och mindre blad med tvär eller kilformad bladbas."
Det kommer att bli ett krig innan växten är borta från trädgården oberoende om det är jätteslide eller parkslide på bilden. Jag har nämligen båda.
Vår gubbe och hans bror lär ha köpt dem för länge sedan och fascinerats över hur snabbt de växer. Så är det, de hade nog ingen aning om konsekvenserna.
Såg alldeles nyss att SYKE har gått ut med en varning för asiatiska växter som mina små telningar. Måste medge att det lilla exemplaret på bilden inte ser så farligt ut, en baby rentav. Men när man i beaktande att den kan bli upp till tre meter hög så.
I bakgrunden syns otydligt ett ormskinn så för att citera Krisu,
"de' var ängen de'". Den får bli gräsmatta/hundgård i stället.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti