tiistai 13. heinäkuuta 2010

Tapetseringen har börjat


Den ihållande värmeböljan har gjort att man knappt kan jobba längre utomhus. Förutom att vattna allt vad vi hinner jobbar vi nu inne och tapetserar på för fullt. Med oss är min mamma som är familjens tapetseringsmästare. Hon har både öga för arbetet och en lång erfarenhet av att tapetsera. Det kommer väl till pass när det gäller såväl knepiga takbalkar som den underliggande tapeten som reagerar på den blöta nya tapeten och bildar väldiga luftfickor. Men vem har sagt att det skulle vara enkelt?
Krisu har ju börjat rappa den mörka tegelväggen och skillnaden mot den mörktbruna tegelfärgen och det ljusa materialet han rappar med är dramatisk. Än är inte hela muren klar men varenda tegelsten som blir ljus i stället för mörk för med sig en behövlig förändring.
Mina planteringar på jordkällaren är verkligen illa ute så länge solen håller på att gassa och regnet endast lyser med sin frånvaro. De fullkomligt brinner bort och kräver en massa vatten för att överleva. Jag håller tummarna för dem och för att det snart skall bli åtminstone något regn om nu inga syndafloder så... Knappast är torpets trädgåd den enda trädgården i landet som är i akut behov av vatten!
De som däremot har klarat sig bra är våra två rosenskott som nu sträcker sig livskraftigt mot himlen. Kände mig en aning osäker om de skulle överleva då vi planterade dem. Så hängiga såg de ut. Den ständiga bevattningen har gjort sitt och jag ser fram emot de somrarna då de blommar. Här i Borgå blommar rosorna för fullt och sprider en svag men distinkt rosendoft i trädgården.
En dröm är att hitta fler gammaldags rosor att plantera i Strömfors. Det skulle sitta bra med en liten rosenträdgård där. Förutom buskrosen finns där midsommarrosor och nyponrosor så några sorter till skulle inte skada. Få se vad man hittar när man börjar leta.
En annan art som jag jättegärna vill plantera är hösthortensia. Vad är vackrare än de stora blomklasarna som glädjer när det redan är höst i luften. Så är det också en trädgård skall fungera. Det vill säga att bjuda på blommande växter under hela den varma tiden, från våren till och med hösten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti