perjantai 30. heinäkuuta 2010

Åska på torpet


Det dundrade ordentligt i går kväll när vi kom ut till torpet. Det var det första åskvädret som jag varit med om just där, så litet spännande var det nog. Det bästa var att det jagade in mig från trädgården till stugan och målarpenseln.
Innan jag började måla så satte jag mig ned på en av de röda pinnstolarna och såg mig omkring. Samtidigt försökte jag riktigt känna efter hur jag upplevde miljön. Det var en positiv upplevelse och kändes skönt. Satt där och betraktade allt jobb vi lagt ned. Såg på tapeterna. De är jättefina och tar fam taket utan att det känns som om det skulle falla ned över en. En känsla som jag var rädd för eftersom det är så bastant. Gillar också min damastvita färg. Den är ljus, men är inte kallt ljus utan utstrålar istället värme.
Kanske det ändå är så att arbetet måste få ta sin tid. De rätta tapeterna och färgerna kommer inte direkt. I stället utvecklas ideér sakta och man hittar det rätta. Om man hela tiden piskar på så gör man lätt misstag som senare ångras.
Efter att ha suttit en stund och bara trivts tog jag itu med att tejpa fönsterlisterna och började måla. Som det syns på bilden använder jag bara blå målartejp. Bryr mig inte om ifall den kostar dubbelt mer än den vanliga målartejpen (som jag faktiskt inte förstår varför den överhuvudet kallas målartejp). Med blå målartejp behöver man inte vara lika rädd att tapeter och annat underlag skall rivas sönder när tejpen dras bort. Den brinner inte heller fast för att finnas med i tjugotals år bara därför att den vägrar lossna. Så om jag kan ge något råd som verkligen är lönande så är det att använda blå målartejp :o)!

torstai 29. heinäkuuta 2010

Näven i bordet


Tiden rinner iväg och det som i min fantasi borde ha varit klart senast den sista maj är inte påbörjat på ännu. Nåja, min fantasi skall man inte lita på, den är alltid överdrivet optimistisk - eller ibland pessimistisk - men faktum är att arbetet har gått betydligt långsammare än jag kunnat föreställa mig.
En orsak är att det fula plåtskjulet tacksamt rasade ihop i vintras. Vi fick börja, efter att snön smultit, att städa upp, hitta nya förvaringsplatser mm. En annan orsak är den lyckokänsla jag får av trädgårdsarbetet och att plantera mina fynd. Hit hör också det återkommande arbetet med att klippa av jätte- och parksliden som jag ju inte kan rå för.
Den tredje orsaken är värmen. Nu när Krisus semester är slut och han kommer hem efter en lång dag i ett inte luftkonditionerat utrymme så känns det kanske inte helt frestande att fara ut till Strömfors och börja arbeta i hettan. Summa summarum är i varje fall att vi får skärpa oss och sluta leva i det blå.

- Nu får du sluta köpa växter vi hinner ju inte göra nåt annat än plantera den, sa Krisu då jag fyndade min lila syrén som saknats från trädgården.
Näven i bordet alltså, men på en snällt sätt... (Den som var lilaaktig var en jättefin ungersk syrén men visst måste man ju ha en lila syrén ocks. Fastän den heter vulgaris...)
Ja, så var det sagt och nu funderar jag förstås hur jag skall kunna köpa alla mina höstreafynd utan att göra honom ledsen, arg, frustrerad... Välj själv!
I dag skall i varje fall min vulgaris ned i jorden medan resten av skyddslingarna skall få rejält med vatten. Pust, svettas redan. Det lär ju vara värmerekord igen. Själv har jag inte satt min fot utanför huset och njuter i husets svalaste rum men snart måste man ut i hettan.

Håller här inne, i skydd för hettan, på med ett intressant projekt men mer om det senare - är bara så inspirerad :o)
Bilden är en vecka gammal och från vårt körsbärsträd, få se om alla bär redan fallit ned, de börjar bli mogna. Är litet hjälplös i det här fallet. Skörda, vaddå?

tiistai 27. heinäkuuta 2010

En glimt av min historia


Fick se något alldeles otroligt från min barndom när jag besökte återvinningscentralen i Borgå. Mitt på golvet stod en gammal butiksdisk, exakt likadan som den som en gång stod i Handarbetsaffären Hemtrevnad. Det var min mammas och hennes väninnas butik i Borgå på 70-talet och i början av 80-talet.
Med litet god vilja kan man säga att det var en föregångare till inredningsaffärer trots att handarbeten nog var storsäljaren (kanske litet felvalt ord - försäljningen var sällan stor). Vet att mamma gärna skulle ha satsat mer på inredning.

Inne i disken brukade små trådförpackningar ligga noggrant ordnade bredvid varandra enligt färgskala. Där fanns moulinétråd för finbroderi och tjockare yllegarn för de hemska stramaljtavlorna som var - och ännu är - pop i vissa kretsar. I bland kunde hela dagskassan bestå av försäljningen av en förpackning moulinétråd som noggrant paketerades in i papper.

Glasytan som nu finns kvar är lika repig som jag minns att diskens yta var. Inget härdat glas här minsann utan vanligt glas som slets med tiden. Förutöver det var inte besöket särskilt lyckat. Hittade inte mina bordsben så får väl fortsätta att grubbla över saken. Men disken den var cool!

maanantai 26. heinäkuuta 2010

Utetuppen


Ja, den har många namn, utetuppen, toan, chateaut, utevessan, dasset, m.m. så det är definitivt en viktig plats som man måste satsa på. Här är en liten inblick som beskriver det nuvarande läget.
Som det också syns så är en del av innerväggen målad med rödmylla, inte den bästa färgen att måla över. Krisu kom på en fin idé för att dölja den. Vi sätter panel på den nedre delen ända upp till den första snedbalken nedifrån. Panelen blir litet låg men gör att a. rödmyllan döljs, b. döljer också reparationer på bakväggen.
Har tänkt mig att panelen målas ljusblå, övredelen vit och taket laseras vitt! Får se hur det blir alltså, det bästa är att det i våra lager borde finnas panel så att det räcker och blir över :o) En annan tanke är att placera toan i den vänstra hörnet svängd mot mitten i stället för mitt i. Ger mer utrymme och ser mysigare ut.

I kväll fortsätter jobbet med utetuppen. Det första skedet är att sätta golvet. Vi har ett riktigt snygg grått laminat kvar från ett köksprojekt hemma, så det får bli det. Jag får väl ägna mig åt att vattna blommor. Veckoslutet har gått till att vara på en 70-årsfest och en hundutställning (som gick uselt), så det kan i värsta fall vara ganska torrt trots att det borde ha regnat. Det hoppas jag på i varje fall. Vill inte att mina skyddslingar på jordkällaren skall lida.

Måste också skaffa mera målfärg och börja med fönsterlisterna på insidan. De skall som sagt bli vita och det blir intressant hur de kommer att bilda en kontrast till tapeten. Hur det blir vet man ju först när det är gjort och alltid motsvarar inte den inre bilden verkligheten.

Ännu om mitt halvmåneformade bord - som det så fint heter. Tre ben lär alltså inte vara tillräckligt så nu måste vi skaffa andra ben. Vilket dilemma alltså, Uusiokeskus eller Ikea???

lauantai 24. heinäkuuta 2010

Bordsprojektet i sin linda


Nåja, det krävdes en hel del ordnande innan man rymdes in i vedlidret för att ta ut bordsskivorna. Men där var dom, ganska så som jag kom ihåg. Förvisso inga skönheter men med litet målfärg, spackel och kreativitet så hoppas jag att ett sött väggbord skall skapas av den ena skivan. Storleken är i varje fall perfekt för platsen.
När nu skede ett är avklarat så måste besluten göras; vilken färg skall det få, hurdan stil, skall jag bara måla eller också schablonera. Alternativen är med andra ord otaliga och ger en hel del att grunna på!
Det fanns inga ben till skivorna men efter litet sökande hittade Krisu tre lackade ben som troligen kommer att bli perfekta. Vi får tacka vår farbror för hans samlariver!

Det här med färgskalor är ett intressant dilemma. Har i varje fall kommit ifrån att allt skall vara så vitt som möjligt. Ljust skall det självklart vara men det där med vitt får vara för min del. För det första är det omöjligt med hundarna - en självklarhet - och för det andra är det ju bara en trend. I inredningsvärden är det nog fiffigt att försöka undvika att helt inreda efter trender. Det är väl självklart att man vill ha något nytt och fräscht. Men hur dum känner man sig inte när trenden är förbi och det nyinredda plötsligt bara är så out, otrendigt. Nej bäst är det nog att välja sådant man gillar, klassiker och annat som håller sig genom de största förändringarna. Sen kan man krydda med det där lilla extra och inte bara göra hemmet personligt utan också roligt!

torstai 22. heinäkuuta 2010

Tåliga nejlikrosor


Har tidigare skrivit om de olika rosensorterna jag har hittat i trädgården. Tyvärr är exemplaren förväxta med långa stammar eftersom ingen har skött dem på flera år. Måste väl ta tag i det i höst. Roligt att de ändå klarat av torkan som nejlikrosen på bilden. Tåligt har den kämpat eftersom jag koncentrerade vattnadet på de nyplanterade blommorna medan de gamla fick klara sig själva. Tur i varje fall att jag inte alltför aktivt följde mammas råd förra hösten. Hon ville ta bort så mycket som möjligt eftersom de sprider sig.
Kolla Nelly och Keiko som var med och förstås skulle med på bilden :o)

Efter torkan, då inte så mycket hände förutom att växter skrumpnade bort och gräsmattan torkade bort, börjar det nu vara vildvuxet i trädgården och kraven på att rensa ogräs är stora. Då Krisu har börjat jobba igen och tiden på torpet är begränsad, är det ju inte det första man vill göra när man kommer dit. Jag misstänker ändå att vi i kväll får ta ett varv med gräsklipparen och rensa i trädgårdsröran...

Funderar vad jag skulle kunna ha för projekt i kväll. I lidret finns det exempelvis undanskuffat ett runt vitt bord och skulle gärna förvandla det till ett sött trebensbord som man kan skuffa mot en vägg. Har platsen klar - i mitt huvud alltså. Bordet är väl relativt modernt så det skulle inte bli sådär gammaldags charmigt. Men inte skall man hänga läpp för det. Möjligheterna är alltid oändliga så länge man inte tänker negativt. Återkommer med bilder av det (och hoppas innerligt att det inte blir en stor besvikelse, in my mind finns bordet där redan placerat mot den nyrappade muren prytt med en vacker keramikkruka som jag hämtade hem från Sverige)

tiistai 20. heinäkuuta 2010

Fönstermakeup eller tvärtom


Fortsatte i dag med att göra fönstren vackrare men är inte helt säker om jag lyckades. Fönstret till vänster på bilden har nu små kors liksom det som syns inne i förstugan. Problemet är bara att det inte blev helt perfekt och då vill jag ju "repiä pelihousut" som det heter på det första inhemska.
Endel lister måste flyttas en aning medan andra klottade silikon. Krisu, den raringen, lovade att det nog går att fixa genom att man skär bort silikonet som rann eller av andra orsaker kommit utanför. Om jag känner mig själv rätt vänjer jag mig vid synen och slutar gräma mig så småningom. Men ändå, just nu skär det i hjärtat.

Vi har äntligen fått nyfart på toaprojektet. Vår "tron" kom ju redan för en tid men eftersom toahuset var planerad för en storre komposterande mojäng så måste huset nu byggas om på insidan så att den traditionella sitsdelen för utetuppar tas bort och görs om till golv för vårt biolanunderverk. Tyvärr så leder dethär också till att det material vi planerade som golv till toan inte räcker till och vi får tänka om. När man rubbar en liten del i planen åstadkommer man med andra ord ett helt jordskred av saker och ting som inte stämmer!

Nu till den fina nyheten att det har regnat ordentligt också i Strömfors och marken var mättad med fukt och växterna frodiga. Vattnade trots det ordentligt. Våra stora vattentunnor är fulla igen vilket betyder att vi klarar oss en tid samtidigt som vi slipper det tunga arbetet med att fylla tunnorna med vatten från brunnen. Det är nämligen ett veritabelt slavgöra.

maanantai 19. heinäkuuta 2010

It's a New Dawn


Kunde inte låta bli att köpa en New dawn-ros när vi gjorde en visit till Lovisa trädgårdscenter. Där fanns ett exemplar kvar. Blommorna hade tappat sin varma färg och var nästan vita men annars såg det livskraftigt ut. Knoppen på bilden är egentligen mer aprikosfärgad än bilden berättar. Den är tagen i kvällsol så... Rosen skall pryda porten - som inte ännu är på plats - och få klättra upp längs ett snyggt stöd - som inte ännu är köpt...
Krisu utropade förskräkt "det är ju en klätterväxt!, när han såg den lilla lappen som följde med rosen. På den var rosen kolossal och kan föreställa mig att bilden är tagen någonstans i centraleuropa. Men vem vet, kanske vår new dawn också blir sådär stor och fullkomligt faller över besökarna någon gång i framtiden.

Som jag befarade var det torrt i trädgården på torpet, och växterna på jordkällaren och några andra såg mycket medfarna ut. Får hoppas att förstahjälpsvattnandet hjälpte. Min norska brudspirea på södra sidan av huset har farit illa av torkan och gav den speciellt mycket vatten. Örtagården mår däremot bra, plantorna har skydd av stora rabarberblad och har dessutom vår speciella bevattning, så ingen nöd där inte. Roligt att det fungerar!

Gick på kvällen ut på en promenad med hundarna. Det var litet svalare med fukt i luften. När vi var på väg hemåt började det sakta regna. Det var så skönt att känna de tunga regndropparna på huden och vi hade ingen brådska hem. Jag tror att hundarna också njöt av regnet och den speciella doft som uppstod då fukten nådde den torra marken. Hoppas bara att det också regnade i Strömfors. Kollade på internet och där visade en vädersajt att molnet täckte hela Östnyland. Håller alltså tummarna!

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Vackert i karg miljö


Det är intressant att se hur miljöer förändras utan att man rör sig utanför det eminenta landskapet Östra Nyland. Det när man beger sig från den lummiga trädgården i Borgå till den på kommande trädgården vid torpet för att sedan totalt byta miljö och fara ut till skärgården och njuta av de härdiga växterna som klarar av det karga skärgårdslivet.
Satt i en solstol och knäppte den här bilden litet på skoj i går och gillade resultatet. Batterierna i min egen kamera tog irriterande nog slut så lånade Krisus. Tyvärr fick jag ingen bra bild av blåbärspajen med vaniljsås av nyplockade blåbär som vi för säsongen premiäråt i går. Displayen är både liten och smutsig på den kameran och eftersom vi satt i solen så gick det som det gick.
Nu bär det i varje fall i väg till torpet där det skall vattnas trots att det inte är kväll. Har ingen aning om där regnat eller ej så får se hur mina planteringar mår. Befarar det värsta åtminstone när det gäller dem som finns på jordkällaren. De måste klara gassande sol hela dagen!

perjantai 16. heinäkuuta 2010

Skärgårdspelargon som stortrivs


Det är kargt här ute i skärgården så har låtit så mycket lövträd som det bara är möjligt växa upp vid lillstugan. Mamma gillar åter att fälla så mycket som möjligt. Hon vill ha sol hela tiden. Förvisso är det trevligare att njuta i solen än att sitta under myggsamlande furor och svära trots att man just nu gärna söker upp litet skugga.
Jag tycker om att skapa trivsel omkring mig. För ett par år sedan samlade jag jord och byggde en liten terass för en apoterkarros bredvid stugan. Den tog sig och blommar nu med några knallrosa blommor. Min hängpelargon trivs också, trots den begränsade bevattningen stuglivet för med sig. Eftersom den är så stor är också krukan stor och den hålls länge blöt efter vattningen - bra!
Vår lilla Keiko är alldeles slut efter dagens ansträngning som fotomodell. Det är tungt att posera konstaterar den där den ligger på golvet och vilar. Samtidigt håller den ett halvt öga på husse. Värst var väl makeupsessionen före. Krisu borstade ordentligt igenom dem vilket också inkluderar att reda ut trasslen bakom öronen. Det gillar den inte!
Om någon lagt märke till att jag skrivit pion i stället för pelargon så härda ut. Av någon anledning så klarar jag inte av att skilja de två namnen fast jag kämpar med det. Blomnamnsdyslexi kanske?

Keiko poserar


När man befinner sig ute i skärgården får man hitta på nåt annat att göra än inredning. I dag tog vi itu med en sak som länge varit ogjord. Det vill säga att få ett ordentligt fotografi av vår lilling Keiko till hemsidan (än så länge är adressen dit www.pbezone.net/pbe.canto/ ). Eftersom det är alger vid stranden tog vi bilden i blåbärsriset. Somrigt det också fast jag skulle ha föredragit vatten och strand.
Det är underligt men en av de få gånger Krisu och jag strider är när vi skall fota hundarna. Det var en ordentlig sammandrabbning men vi fick en bild (av 30) som jag tycker att är ok. Skall ännu försöka få en fin strandbild bara vindarna vänder och algerna seglar iväg till någon annans strand och förpestar livet där i stället.
Nej nu tror jag att jag skall plocka fram mina tidningar som jag köpte innan vi startade och sätta mig på en skön plats för att njuta av livet:o)!

torstai 15. heinäkuuta 2010

Perennerna blommar nu som bäst


Medan högsommarträdgården prunkar hemma på gården har vi tagit vår tillflykt till skärgården och mina föräldrars sommarstuga. Det blev bara för varmt i stan. Nu sitter vi och njuter av friska vindar efter ett åskväder och hoppas på att det också har regnat i Strömfors.
Det kan vara litet si och så med bilder härifrån då nätanslutningen inte precis är den bästa. Har i varje fall med mig bilder från perennhavet i Borgå som jag hoppas kunna ladda ned. Håller tummarna!
Det är nog nu som det är som vackrast i trädgården med blommor som kommer upp i brösthöjd. Rosen har snart blommat ut men lyckades få några bra bilder. I blombänkarna är det åter malvan som nu är som vackrast. När jag ser den minns jag hur jag och Nenne plockade malvafrön vid vägkanten till en krokig väg i Kroatien. Med på resan var en hel del trädgårdsintresserade damer och jag ville ju inte vara sämre. Undrar om de finns kvar än, men misstänker tyvärr att de blivit bortslängda.
Pratade nyss med honom. Han drog i tisdags in i militären och det känns som om vi har ett stort hål hemma. Börjar ändå sakta stiga upp från det djupa hål av "förtvivlan" jag sänkte mig i när han for. Ett halvt år går snabbare än man tror. Det hoppas jag på i varje fall!

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Tapetsering, dag två


Efter mycket jobb är tapetseringen äntligen klar och det är Krisu och mamma som skall ha tacken. Det är otroligt hur krävande arbetet var som i början verkade så enkelt. Av över tjugo tapetvåder kunde endast tre klippas rakt av. De övriga måste mätas och vinklas enligt sneda linjer och runda balkar som det också syns på bilden.
Längst till vänster syns den rappade väggen som förvandlats från mörkbrun till vit. En ordentlig förvandling som verkligen förändrar.
För att följa upp den vita panelen kommer vi att måla fönsterlisterna i samma färg som den. Tror att det blir bra.
I dag har det inte blivit mycket mer gjort än tapetseringen och vattnandet. Hettan gör att det är bäst att hålla sig inne. Har hört vissa reporter om åskregn på fredag så håller tummarna. Känns litet kymigt när vattnet väller ned i delar av landet medan det i resten är torka.

tiistai 13. heinäkuuta 2010

Tapetseringen har börjat


Den ihållande värmeböljan har gjort att man knappt kan jobba längre utomhus. Förutom att vattna allt vad vi hinner jobbar vi nu inne och tapetserar på för fullt. Med oss är min mamma som är familjens tapetseringsmästare. Hon har både öga för arbetet och en lång erfarenhet av att tapetsera. Det kommer väl till pass när det gäller såväl knepiga takbalkar som den underliggande tapeten som reagerar på den blöta nya tapeten och bildar väldiga luftfickor. Men vem har sagt att det skulle vara enkelt?
Krisu har ju börjat rappa den mörka tegelväggen och skillnaden mot den mörktbruna tegelfärgen och det ljusa materialet han rappar med är dramatisk. Än är inte hela muren klar men varenda tegelsten som blir ljus i stället för mörk för med sig en behövlig förändring.
Mina planteringar på jordkällaren är verkligen illa ute så länge solen håller på att gassa och regnet endast lyser med sin frånvaro. De fullkomligt brinner bort och kräver en massa vatten för att överleva. Jag håller tummarna för dem och för att det snart skall bli åtminstone något regn om nu inga syndafloder så... Knappast är torpets trädgåd den enda trädgården i landet som är i akut behov av vatten!
De som däremot har klarat sig bra är våra två rosenskott som nu sträcker sig livskraftigt mot himlen. Kände mig en aning osäker om de skulle överleva då vi planterade dem. Så hängiga såg de ut. Den ständiga bevattningen har gjort sitt och jag ser fram emot de somrarna då de blommar. Här i Borgå blommar rosorna för fullt och sprider en svag men distinkt rosendoft i trädgården.
En dröm är att hitta fler gammaldags rosor att plantera i Strömfors. Det skulle sitta bra med en liten rosenträdgård där. Förutom buskrosen finns där midsommarrosor och nyponrosor så några sorter till skulle inte skada. Få se vad man hittar när man börjar leta.
En annan art som jag jättegärna vill plantera är hösthortensia. Vad är vackrare än de stora blomklasarna som glädjer när det redan är höst i luften. Så är det också en trädgård skall fungera. Det vill säga att bjuda på blommande växter under hela den varma tiden, från våren till och med hösten.

sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

En läcker vattentunna


Den stora ljusblåa vattentunnan som stått vid ytterdörren har nu degragerats till lidertunna och en ny fin tunna står vid dörren. Tyckte att den verkade litet stor (210 liter) så beslöt mig för att pigga upp den en aning. Efter mycket tankearbete kom jag på bården i Carl Larsson-anda. Problemet var vara hur den skulle appliceras. Skulle gärna ha schablonerat men visste inte vilken färg som det lönar sig att använda. Valde i stället kontaktplast och att klippa ut figurerna och limma på dem en efter en.
Måste medge att jag var orolig över att det skulle se hemskt ut men så här efteråt är jag ganska nöjd med slutresultatet. Nu får vi bara hoppas att regn fyller tunnorna så att blommorna får det vatten de törstar efter :o).

Trots att sommaren för mig gärna får fortsätta hur länge som helst längtar jag till slutet av augusti. I dag ägnade jag över en timme att klippa ner alla jätte- och parkslide som växt upp medan vi har varit i skärgården, men då skall de få växa upp. När de är tillräckligt kraftiga så klipper jag av dem och häller Roundup i den ihåliga stammen. Det låter hemskt men de driver å andra sidan mig till vansinne. Alla andra växter är för tillfället halvt uttorkade medan slidesen växer med outtröttlig fart. Man blir nästan desperat när man går och klipper och klipper medan svetten lackar och myggen de sticker.

lauantai 10. heinäkuuta 2010

Grytor fyllda med blommor



På sommarstugan har min mamma alltid haft en stor gryta fylld med annasögon och prydd med glaset från ett gammalt flöte. Eftersom det på torpet finns en liknande gryta kunde jag inte låta bli att göra detsamma d.v.s. fylla den med blommor, annasögon. Valde den sorten eftersom den tål torka och inte kräver varje dag vatten. Det är ganska lämpligt under en sådan värmebölja som vi har nu.
Min gryta på torpet får vara en liten hälsning till föräldrarnas sommarstuga. Den är något bekant samtidigt som jag satte den rostiga kungakronan från Strömstad i den istället för en glasboll. Nåt eget måste man ju lägga till för att skapa något personligt.
Har varit ute i skären för att svalka av oss. Måste nog medge att trots att där var litet svalare var där hett. Det är ovanligt så långt utskärs men ser med fasa fram emot nästa vecka. Enligt prognoserna skall det bli ännu varmare. Vi som vill jobba men det kan vara svårt om luften står stilla i hettan. Får se om vi måste ta vår tillflykt ut i skärgården?

perjantai 9. heinäkuuta 2010

En liten ängel vilar sig i trädgården



Nu har vi en liten ängel av betong som sitter på en sten i trädgården och tar sig en vilopaus. Det är lätt att skrika "kitch-varning" men samtidigt måste man få leka lite och fylla trädgården med symboler som får en att må bra. För mig känns det som en liten välsignelse att ha ängeln i trädgården - och det är den egna upplevelsen som i det här fallet är det viktigaste.
Köpte ängeln i Eija's Garden, http://www.eijasgarden.fi/, som finns i Strömfors. Den drivs av den energiska Eija Klaucke som är värd en eloge för sitt arbete med butiken och upplevelseträdgården som hon själv skapat. Har inte ännu besökt trädgården men skall snart fara dit och bekanta mig både med den engelska cottageträdgården och den japanska som är en nyhet för i sommar. Det är både viktigt och säkert också nyttigt att få olika intryck till trädgården. Därifrån köpte jag också den fantastiska akvilejan/akleijan Yellow Queen. Akvileijan är en av mina favoritblommor men nån gul har jag inte sett tidigare.
Har i dag varit djupt försjunken i boken Leva med Feng Shui. Där finns en hel del intressanta tips och uppgifter som är värda att ta tillvara trots att man inte behöver följa råden slaviskt. Fick en hel del tänkväärda idéer om hur jag skall ändra i mitt arbetsrum och, vem vet, kanske arbetet börjar flyta på ett annat sätt efter det :o)!
Måste dessutom påpeka att jag var ute efter en deckare till sommarstugan när mina ögon föll på boken som såldes till ett mycket bra rea-pris. Ett intressant tecken om man tror på sådant. Och det gör jag ibland.

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Ljust på mörk mur



I dag har vi åter jobbat på så att svetten strittat och det roligaste är att det blev resultat. På den yttre sidan har jag målat färdigt dörrarna. Den ena gick nästan helt att måla med den behändiga rullen så var i sjunde himlen medan den susade fram över dörren.
Krisu har varit flitig. Han har både lagt skiva och kaklat hörnet där spisen kommer. Det är längst till höger i kökshörnan när man ser på den gamla bilden. Vi hade en sådan enorm tur att de kakel vi köpt, 20x40 cm passade precis på väggen så vi slapp besväret att kapa dem. I vintras så hittade vi två lådor av det ljusgråa kaklet på K-rauta och nu satt det som hand i handske på väggen.
Det roliga var att vi hade allt annat med utom spatlar för att jämna och breda ut fästmassan under kaklet med. När Krisu gick ut i lidret hittade han de verktyg som vår farbror använt då det senast kaklats i huset:o)
Den mörka brandmuren lägger en sordin över rummet och suger åt sig allt ljus. Nästa projekt är att rappa/slamma den och måla den vit. Det blir intressant att se vilken skillnad det kan åstadkomma. Tror åtminstone att det kommer att betyda mycket för stämningen i hela stugan. Det som var modernt och stiligt i början av 80-talet har tyvärr tappat sin glans under årens gång.
På bilden syns till höger i bagrunden en del av kammaren. Bredden på den är nästan tre meter och skickar några tacksamma tankar till vår farbror för att han byggde till.

tiistai 6. heinäkuuta 2010

Former när naturen får bestämma


Måla, måla, måla men nu börjar skåpet äntligen få en jämn vit yta. Är perfektionist när det gäller sådant vilket kan vara ganska så irriterande. Nå, ännu finns mycket att göra på det men i dag fungerade mina verktyg så som de skulle i varje fall. När jag i går målade använde jag för första gången en målningsrulle, men den var sliten, svåranvänd och resultatet var därefter. Bytte i dag till en ny rulle och nu flöt arbetet framåt och jag förstår varför de är så pop. T.o.m jag är fullkomligt hooked. Synd bara att det inte finns tillräckligt med släta ytor att måla.

Det känns löjligt att klaga över det fina vädret men eftersom Krisu lider av migrän så får vi vanligen väldigt litet gjort under en värmebölja. Var på kvällen till torpet och vattnade. Jag planterade min pion, ett fänrikshjärta som jag köpte i dag och litet annat smått och gott.
Det blyga lilla fänrikshjärtat är en speciell liten blomma som utseendemässigt ofta förlorar mot sin större kusin det brustna hjärtat. När man ser närmare på fänrikshjärtat ser man ändå de fantastiska formerna på blommorna. Hur naturen har dragit de vackra linjerna med betydligt säkrare hand är någon människa klarar av.
Det är spännande att upptäcka allt vackert naturen vill bjuda en på så länge man är villig att se efter.

maanantai 5. heinäkuuta 2010

Från modernt till gammalmodigt



Det är alltså meningen att de två fyrkantiga lådorna på bilden skall bli ett fräscht skåp som passar in i torpmiljö. Verkar inte så troligt än så länge men arbetar på i optimistisk anda.
Hela dagen har gått åt att jobba med dem, i skuggan förstås för att slippa solsting. Är bara illa rädd att Krisu, som avkortat dem på höjden enligt torpets innermått, har lämnat den ena längre än den andra. Ingen trevlig överraskning precis när man skall skruva ihop dem, framme i Strömfors.
Trots att vi haft utetuppen på plats redan en tid är den tom inuti. Vi har helt enkelt ingen toalett där och har funderat mycket över hurdan vi skall välja. Det blir nu en enkel modell ur Boiolans utbud. Presenterar den närmare senare när den kommer. Hoppas vi blir nöjda med den!
Pionbilden, från mammas trädgård, lade jag in för att fira att jag i i dag hittade en pion till torpet, en rosa sådan. Väntar bara på att få komma ut dit och plantera den och några andra perenner jag köpte på rea, jej, älskar reor!

sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Blommorna törstar efter vattnet



Det har väl inte undgått något att det är hett ute. Luften fullkomligt dallrar av hetta och blommorna törstar efter vatten. Krisu och jag har hållit oss inne i dag. Han har målat väggarna och jag skåp. Det är bäst så när termometern börjar gå över 30-gradersstrecket.
Den lilla jordkällaren, som jag lade in en bild på några tillägg tidigare, har prytts med mycket blommor under sommaren och våren. Det har i regel varit sådana som täcker marken och källaren har blivit en källa till glädje för mig.
Blommorna där är tåliga, vilket nog behövs eftersom den har sol hela dagen. En speciellt kär blomma är den svagt rosa bellisen jag fått av goda vänner i Forsby. Har ett fasligt schå att vattna dem så att de inte skall vissna i värmen. Vill så gärna att den skall sprida sig.
Den vackra blåklockan på bilden fanns där från tidigare så jag kan väl anta att den tål torka. Nu har de vattnas så det står härligt till men det känns ibland som om den torra jorden fullkomligt skulle äta vattnet.

Inomhus är panelen äntligen målad och snart blir det dags för tapetsering. Ser fram emot det eftersom jag är människotypen som vill att allt skall ske på en gång. Därför har jag ibland litet svårt att hålla mig i skinnet när allt går enligt alla grundregler i slow life. Det är ändå bättre att det tar tid och blir bra gjort än tvärtom. och så nyttigt för otåliga mig...

lauantai 3. heinäkuuta 2010

Ny tapet till stugan


Det hör till en kvinnas privilegier att få ändra sig och jag har ändrat mig angående tapeten i stugan. Designers guild-tapeten kommer nu i kammaren. Idén var inte ens min. Det var min mamma som konstaterade att den skall ju komma dit. Först lyssnade jag inte men sedan började tanken sakta gro. Egentligen är den helt perfekt för kammaren som skall vara ljus och luftig. Någongång i fratiden kommer vi dessutom att ta bort innertaket och då kommer det kombinerade sov- och teverummet att bli riktigt trevligt och i riktig "guildanda".
När jag ännu hittade den här trevliga tapeten ur Sandudds kollektion föll alla bitar på plats. Den är ljus men har en värme som passar ihop med taket. Dessutom så vill jag att stugan skall ha en litet varmare färgskala. Det är inte alltid plus 30 grader ute när man är där. Tanken är att vi också skall kunna vara där på senhösten och tidigt om våren och då kanske det inte känns så där superskönt med en kall färgskala.
Gardinen förpassas med guildtapeten till kammaren. De hör ihop och den skulle verkligen bryta mot det som blir en mer gammaldags känsla i stugan. Den fick ändå vara med på bilden och representera de ljusa gardiner som skall komma dit.

torstai 1. heinäkuuta 2010

Skjulet som Gud glömde, eller the uggly truth


Dags att bjuda på litet mer godbitar av hur det såg ut i höstas. Plåtskjulet är något av det fulaste jag någonsin sett och är mycket väl förtjänt epitetet Skjulet som Gud glömde. Som tur kom han ihåg det i vintras när det snöade och snöade. Till sist snöade det så mycket att plåtskjulets tak rasade in och vi tvingades riva hela eländet.
Undrar vad vi skulle ha gjort om det inte skett. Trots att jordkällaren till höger är ful, och skall bekläs med bräder, blev den helt uthärdlig att se på när plåtskjulet äntligen var borta. Om någon undrar vad det är för tentakler som sträcker ut sig från höger så är det jätte- eller parksliden då den är som störst när den fått växa fritt en sommar. Obs, dock inte denhär sommaren som jag gör allt för att utarma roten.
Dungen till vänster är ett bestånd gullris som dominerade hela gräsmattan. Den var det första vi grävde bort och resultatet var slående. Beståndet gjorde hela miljön instängd och ful. När den var borta kändes det som om hela tomten andades ut. Gräsmattan har under den här sommaren återfått sin forna glans.
Har i dag gjort en del ändringar i inredningsplanerna. Tapeten i stugan blir inte Guildtapeterna utan en Sanduddtapet som vi hittade i dag i en tapetbutik. Men mer om det i morgon.
OK, nu är det så att bilden med plåtskjulet inte finns tillhanda just nu, men återkommer med den och en hur det ser ut nu så snabbt det bara är möjligt. Det är värt att vänta på och man kan nog tänka "Vad tänkte de egentligen på när de köpte det där stället", när man ser den.
Snyggt va!