maanantai 31. toukokuuta 2010

Inspirationskällor och ekoinredning


I mitt yrke som frilansande reporter har jag intervjuat en hel del människor som har mycket att bjuda på. Det är också sådana som inspirerar till mer. En av dem är ekoinredaren och -konstnären Raija Puukko som planerat inredningen för härliga Fredrikas källa i Borgå http://www.fredrika.fi/.
Jag var både inspirerad och intresserad av hennes arbete när jag i ett anfall av aha-upplevelse kom underfund med att jag under hela mitt vuxna liv hållit på med något som påminner om ekoinredning. Det vill säga att återanvända och köpa begagnade prylar, klä om gamla möbler och på så sätt ge dem ett nytt liv, föra sådant man inte behöver till återanvändningscentraler och insamlingar, mm.

Min ambition med inredningen i torpet är att återanvända och använda så mycket ekologiskt förnuftiga produkter som möjligt samtidigt som utgifterna hålls nere.

Har sett tillbaka till hur det såg ut på hösten genom att gå igenom mitt album.
Kontentan av det hela är att man nog var en ordentlig optimist för skrotigare kunde det knappt bli. Samtidigt ger det en energiboost och jag skänker en tacksam tanke till alla vänner och släktingar som hjälpt till:o). Allt ser redan mycket bättre ut och jag kommer att publicera bilderna längre framöver när arbetet i trädgården och med huset framskrider!

Så såg det ut i höstas


Det är lätt att ljuga med kameralinsen och måste i ärlighetens namn sätta ut en bild av torpet som det såg ut i höstas och nog ännu ser ut. Man kan säga att vi köpte "Torpet i säcken" genom att gå efter vår inspiration, plånbok, och inte förnuftet. Det finns en liten takläcka, och i båda rummen måste ytorna renoveras. Eftersom både min man och jag är obotliga optimister så såg/ser vi möjligheterna inte hindren.
Men vad är roligare än att kunna börja arbetet från en tom tavelduk i stället för att köpa ett jobb som är utfört enligt någon annans smak och tycke?
Vi har gjort mycket men det krävs en hel del jobb innan det är i sådant skick man kan övernatta där! Först skall stugan bli färdig och sedan är det dags för kamarn'.

Underbara knoppar i majHar alltid älskat våren då naturen vaknar efter sin vintersömn. I år räckte det länge innan snön hade smultit och en irriterande snödriva låg länge på nordsidan av vårt lilla hus. Sedan gick det desto forttare.


Eftersom vi köpte vårt torp på senhösten gick det inte många veckor innan ett tjockt snötäcke lade sig och allt som växte på gården - förutom trädgårdsbambun - förblev ett mysterium.


Under maj månad har vi kunnat njuta av ett hav av knoppar. Först möttes vi av den underbara doft som följer när häggen blommar. Efter det var det dags för plommonträdet, äppelträdet och ett prydnadsäppelträd. Syrenerna har redan små knoppar och och jag väntar på den underbara tid då de blommar.


Har fotograferat torpet från den mest smickrande vinkeln. Än finns det massor att göra och vi har arbetat mycket ute för att få allting att fungera och se litet bättre ut. Snart skall dock elen kopplas och då är det slut på friden. Måste också sätta upp ett hundstängsel så att hundarna kan komma med när vi arbetar.